"Запорожская Старина" Ізмаїла Срезневського: професійна поезія чи фальсифікація пам'яток народної творчості? (історіографія проблеми) - Іваннікова, Л. (Матеріали до української етнології, 2013)
«Запорожская старина» Ізмаїла Срезневського – унікальна пам’ятка доби українського романтизму, що зіграла важливу роль у розвитку фольклористики, літератури, історіографії. Недосконала теоретико-методологічна база польової роботи та едиційної практики спричинилася до того, що до збірника разом з автентичними фольклорними записами потрапили зразки авторської поезії, контаміновані тексти. З розвитком науки змінювалися погляди на фольклор, а отже, і на видання І. Срезневського. Історіографії цієї проблеми присвячена стаття. «Запорожская старина» Измаила Срезневского – уникальный памятник эпохи украинского романтизма, сыгравший важную роль в развитии фольклористики, литературы, историографии. Несовершенство теоретико-методологической базы полевой работы и эдиционной практики привели к тому, что в сборник вместе с аутентическими фольклорными записями попали образцы авторской поэзии, контаминированные тексты. С развитием науки менялись взгляды на фольклор, а следовательно, и отношение к изданию И. Срезневского. Статья посвящена историографии этой проблемы. The Zaporozhian Antiquities is a unique record from the Ukrainian Romanticism epoch that has played an important role in the development of folklore studies, literature, and historiography. The imperfect theoretical and methodological base of fieldwork and edition practice has led to the fact that the samples of auctorial poetry and contaminated texts have appeared in the collection along with the authentic folkloric records. As the science developed, the views on folklore transformed as well, and consequently, the attitudes toward the publication by I. Sreznevskyi also changed. The present paper is devoted to the historiography of this problem.