Українська національно-визвольна боротьба ХХ століття крізь призму пісні-хроніки - Чікало, О. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті розглянуто своєрідність відтворення дійсності в піснях-хроніках періоду ОУН-УПА, простежено зв’язок зазначеного народнопісенного пласту з фольклорною традицією, а також зв’язок між давнім матеріалом і новоутвореним. Акцентовано на ключових структурних елементах сюжетики зразків цього жанру, розкрито їхню семантику, наголошено на поетичних засобах виразності. В статье рассмотрено своеобразие воспроизведения действительности в песнях-хрониках периода ОУН-УПА, прослежена связь указанного народнопесенного пласта с фольклорной традицией, а также связь между старым материалом и новообразованным. Сделан акцент на ключевых структурных элементах сюжетики, раскрыта их семантика, рассмотрены поэтические средства выразительности. The originality of reflecting the reality in the chronicle songs of the OUN-UPA period has been examined in the article. The relationship of the mentioned folk-song stratum with folklore has also been detected, as well as the ties between the ancient material and the recent one. In addition, the author points out the main structural elements of the plots of this genre’s samples, exposes their semantics, and accentuates the means of poetic expression.