Антропоцентричність як домінанта сучасних фольклорно-етнологічних студій - Грищенко, І. (Матеріали до української етнології, 2013)
Статтю присвячено дослідженню категорії антропоцентричності з позиції сучасної фольклористики. У фольклорі особливим чином відбувається кодифікація емоційних, ментальних, психічних виявів людини, які надалі ретранслюються як життєвий досвід. Антропоцентричність є іманентною складовою фольклорного когнітивного процесу, тож задіяно когнітивний підхід дослідження. Статья посвящена исследованию категории антропоцентричности с позиции современной фольклористики. В фольклоре особенным образом происходит кодификация эмоциональных, ментальных, психических проявлений человека, которые в дальнейшем ретранслируются как жизненный опыт. Антропоцентричность является имманентной составляющей фольклорного когнитивного процесса, поэтому используется когнитивный подход исследования. The article is devoted to the study of the anthropocentricity category from the position of modern folkloristics. The folklore specifically codifies human emotional, mental, and psychic manifestations, which are later relayed as an experience. Anthropocentricity is an immanent component of the folkloric cognitive process, and that is why the cognitive approach is used in the investigation.