Мовна та етнокультурна складові ідентифікаційних процесів (на матеріалах Південної Слобожанщини і Бєлгородщини: порівняльний аспект) - Піскун, О. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті на основі результатів анкетування та власних польових матеріалів автора розкрито особливості мовної та культурної ідентифікації населення обстеженої території. З’ясовано думку респондентів щодо функціонування української та російської мов на досліджуваній території, висвітлено особливості розвитку етнокультури, трансформації традиційної обрядовості на сучасному етапі буття українського етносу. В статье на основе результатов анкетирования и собственных полевых материалов автора раскрыты особенности языковой и культурной идентификации населения исследованной территории. Выяснено мнение респондентов по поводу функционирования украинского и русского языков на исследуемой территории, раскрыты особенности развития этнокультуры, трансформации традиционной обрядности на современном этапе существования украинского этноса. The report shows the peculiarities of the linguistic and cultural identification of the inhabitants of the examined territory on the basis of the results of questioning and the auctorial field materials. The views of the respondents on the functioning of Ukrainian and Russian languages on the territory under study have been found out, and the features of the development of ethnic culture, as well as the transformation of traditional rites nowadays, have also been determined.