Внесок Костянтина Карпинського в краєзнавчі дослідження Чернігівщини (кінець XIX - початок XX століття) - Литвин, К. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті розглянуто внесок священика і краєзнавця К. Карпинського в розгортання наукових студій Чернігівщини за сприяння представників місцевої єпархії наприкінці XIX – на початку XX ст.; висвітлено його діяльність у роботі Чернігівської губернської вченої архівної та церковно-археологічної комісій, в облаштуванні музею церковних старожитностей. В статье представлен вклад священника и краеведа К. Карпинского в развитие научных центров Черниговщины с помощью представителей местной епархии в конце XIX – начале XX вв.; дана характеристика работы священника в составе Черниговской губернской ученой архивной и церковно-археологической комиссий, в организации музея церковных древностей. The article considers the contribution of a priest and ethnographer, K. Karpynskyi, to the development of Chernihivshchyna ethnological studies with the assistance of representatives of a local eparchy in the late XIXth–early XXth centuries. It also reveals his activities in the work of the Chernihiv Provincial Scientific Archival and Church-Archaeological Commissions and in the arrangement of the church antiquities museum.