Типологічні вияви співвідношення мікроситуацій і національно-мовної ідентичності в малих містах Донеччини: статика й динаміка - Загнітко, А.; Кудрейко, І. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті розглянуто особливості соціолінгвістичної ситуації на Донеччині; здійснено порівняльну характеристику мовних ситуацій у містах Амвросіївці і Єнакієвому та загальної сучасної мовної ситуації; простежено динаміку національно-мовного складу населення досліджуваних міст; висвітлено мікроситуацію та національно-мовну ідентичність у статиці й динаміці. В статье рассмотрены особенности социолингвистической ситуации в Донецкой области; дана сравнительная характеристика языковых ситуаций в городах Амвросиевка и Енакиево и общей современной языковой ситуации; проcлежена динамика национально-языкового состава населения исследуемых городов; показана микроситуация и национально-языковая идентичность в статике и динамике. The article examines the peculiarities of the sociolinguistic situation in Donechchyna and carries out a comparative description of linguistic situations in the towns of Amvrosiyivka and Yenakiyevo with a general contemporary linguistic situation in the Donetsk Region. It also traces (using a census) the dynamics of the national and linguistic composition of the populace under study and throws light upon a microsituation and national and linguistic identity in statics and dynamics.