Обхідні обряди, пов'язані із захистом урожаю від птахів на Лівобережному Поліссі - Костенко, Л. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті досліджуються обхідні обряди, пов’язані із захистом урожаю від птахів на Лівобережному Поліссі профілактичного та оказіонального характеру. Розглянуто структуру обрядів, атрибутику, магічні дії та тексти. Здійснено також спробу виявлення семантики обрядових дій. В статье исследуются обходные обряды, связанные с защитой урожая от птиц на Левобережном Полесье профилактического и окказионального характера. Рассматривается структура обрядов, атрибутика, магические действия и тексты. Ставится также задача выявления семантики обрядовых действий. The paper investigates the rounding ceremonies related to the protection of crops from birds on the Left-Bank Ukrainian Polissia, which were of a preventive and occasional nature. Among the topics of study are the structure of rituals, paraphernalia, magical actions, and texts. The article also attempts to identify the symbolic side of these rites.