Захисні дії в купальській обрядовості українців Харківсько-Бєлгородської етноконтактної зони (за матеріалами фольклорно-етнографічних експедицій) - Олійник, Н. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті на основі польових матеріалів розглянуто основні компоненти Купальського свята: вогонь, вода, рослинність, лялька Маринонька та дії з ними, що спрямовані на контроль над майбутнім. У статті йдеться про купальську обрядовість етнічних українців Харківсько-Бєлгородської етноконтактної зони в ХІХ–ХХ та на початку ХХІ ст. В статье на основе полевых материалов рассмотрены основные компоненты Купальского праздника: огонь, вода, растительность, кукла Маринонька и действия с ними, направленные на контроль над будущим. В статье речь идет о купальской обрядности этнических украинцев Харьковско-Белгородской этноконтактной зоны в ХІХ–ХХ и начале ХХІ в. The article examines the main components of the Kupala holiday: fire, water, vegetation, the doll Marynonka, and the actions upon them, which were aimed at controlling the future. This paper presents specifically the Kupala rites of the Kharkiv–Bielhorod ethno-contact zone Ukrainians through the 19th–20th and early 21st centuries.