Обряд сватання у весільній обрядовості Східного Поділля (середина ХХ - початок XXI століття) - Пилипак, М. (Матеріали до української етнології, 2013)
На основі експедиційних записів, архівних джерел і наукової літератури автор статті розглядає обряд сватання на території Східного Поділля із середини ХХ – до початку XXI ст. Особливу увагу приділено аналізу традиційних атрибутів, способів виявлення згоди дівчини на шлюб та колірної гами хустки, яку дівчина дарувала нареченому. На основе экспедиционных записей, архивных источников и научной литературы автор статьи рассматривает обряд сватовства на территории Восточного Подолья из середины ХХ – до начала XXI в. Особое внимание уделено традиционным атрибутам обряда сватовства, способам выявления согласия девушки на брак, а также анализу цветовой гаммы платка, который девушка дарила жениху. Based on the field notes, archival materials, and scientific works, the author considers the matchmaking ritual in Eastern Podillia from the mid-20th up to the early 21st centuries. The author pays special attention to the analysis of traditional attributes and ways of eliciting a girl’s consent to marriage and examines the color gamut of a headscarf granted by a fiancée to her fiancé.