Календарна обрядовість чехів Північного Приазов'я: міжетнічні взаємовпливи у другій половині ХХ - на початку ХХІ століття - Курінна, М. (Матеріали до української етнології, 2013)
У статті розглянуто комплекс календарних звичаїв та обрядів нащадків чеських переселенців, що мешкають у Північному Приазов’ї (с. Новгородківка Мелітопольського р-ну Запорізької обл.). З’ясовано, як унаслідок міжетнічних взаємовпливів у побут чехів увійшли нові елементи календарної обрядовості, запозичені від українців. В статье рассмотрен комплекс календарных обычаев и обрядов потомков чешских переселенцев, которые проживают в Северном Приазовье (с. Новгородковка Мелитопольского р-на Запорожской обл.). Выяснено, как вследствие межэтнического взаимодействия в быт чехов вошли новые элементы календарной обрядности, заимствованные у украинцев. The article considers a complex of calendar customs and rites of the Czech immigrants’ posterity who dwell in the Northern Azov Sea Region (Novhorodkivka village, Melitopol District, Zaporizhzhia Region). It is ascertained how, due to interethnic mutual influence, the new elements of calendar rites borrowed from the Ukrainians have become customary in the Czech way of life.