Оценивание кредитоспособности физических лиц с применением нечеткой логики - Рзаев, Р.Р.; Алиев, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Запропоновано альтернативний підхід до оцінки кредитоспроможності фізичних осіб, заснований на застосуванні нечітких методів прийняття рішень в умовах невизначеності. Як альтернативи, що оцінюються, довільно обрано п’ять позичальників, які відрізняються своїми даними за ключовими показниками платоспроможності. Проведене двома методами ранжування заявлених фізичних осіб за узагальненими показниками їх кредитоспроможності виявило найбільш кредитоспроможного з них. It is proposed an alternative approach to the credit rating of natural persons based on the application of fuzzy decision-making methods under uncertainty. Five borrowers are randomly selected as evaluated alternatives, which differ by their data on key indicators of solvency. After obtained results of calculation by two methods there are implemented rankings of declared borrowers and identified the most solvent of them.