Між гендлюванням і стратегією співжиття: давні та сучасні вияви торговельних контактів на українсько-російському порубіжжі - Литвинчук, Н. (Матеріали до української етнології, 2017)
Авторка статті, аналізуючи транскордонні торговельні контакти на українсько-російському порубіжжі в соціально-економічних умовах буття кінця ХІХ – ХХІ ст., ставить за завдання з’ясувати, чим була торгівля по інший бік кордону – стратегією співжиття, взаємозалежністю чи способом наживатися за рахунок сусіда. Особливий дослідницький інтерес зосереджено навколо різних виявів міжетнічних торговельно-ринкових відносин по обидва боки кордону в історичній ретроспективі. Зокрема, схарактеризовано, що і яким чином перевозили через кордон, як налагоджувалася торговельна контактність, установлено суб’єкти цих відносин, а також описано сучасні приховані практики, до яких вдаються учасники транскордонної торгівлі «поза законом». Автор статьи, анализируя трансграничные торговые контакты на украинско-российском порубежье в социально-экономических условиях бытия конца XIX – ХХІ в., ставит задачу выяснить, чем была торговля по другую сторону границы – стратегией сосуществования, взаимозависимостью или способом наживаться за счет соседа. Особый исследовательский интерес сосредоточен вокруг различных проявлений межэтнических торгово-рыночных отношений по обе стороны границы в исторической ретроспективе. В частности, охарактеризованы предметы торговли и способы их перевозки через границу, пути налаживания торговой контактности, установлены субъекты этих отношений, а также описаны современные скрытые практики, к которым прибегают участники трансграничной торговли «вне закона». While analyzing cross-border trade relations on the Ukrainian-Russian borderland in social and economic conditions of the late 19th through 21st centuries, the article’s author sets a task to find out what the trade was on the other side of the border – the strategy of cohabitation, interdependence, or the way to cash in on a neighbour. A special research interest is focused on various manifestations of inter-ethnic trade and market relations on both sides of the border in a historical retrospective. In particular, the objects of trade, ways of their transportation across the border, and means of establishing trade relations have been defined, parties of the relations have been ascertained, and modern hidden practices used by participants in cross-border outside-the-law trade have been described.