Культ Сталіна на Закарпатті (в архівних даних, фольклорі та усних свідченнях) - Леньо, П. (Матеріали до української етнології, 2017)
На теренах Закарпаття культ Сталіна з’явився в досконалому канонічному вигляді. Згідно з ним, вождь є батьком великої сім’ї, членами якої закарпатці стали після Другої світової війни, про що незабаром пошкодували. Закарпатська Україна ввійшла до складу Української РСР в 1946 році. Однак радянізація її символічного простору, формування й поширення культу вождя розпочалися задовго до колективізації та перетворення краю в Закарпатську область. Місцеве населення володіло досвідом проживання в одній з найбільш демократичних країн міжвоєнної Європи – Чехословаччині. Проте внаслідок активної пропаганди «виробників» культу воно доволі легко перейняло «цінності» радянського тоталітарного суспільства, зокрема й «любов» до лідера країни Рад. На Закарпатье культ Сталина появился в совершенном каноническом виде. Согласно ему, вождь является отцом большой семьи, членами которой закарпатцы стали после Второй мировой войны, о чем вскоре пожалели. Закарпатская Украина вошла в состав Украинской ССР в 1946 году. Однако советизация ее символического пространства, формирование и распространение культа вождя начались задолго до коллективизации и преобразования края в Закарпатскую область. Местное население владело опытом проживания в одной из самых демократических стран межвоенной Европы – Чехословакии. Но в результате активной пропаганды «производителей» культа оно достаточно легко позаимствовало «ценности» советского тоталитарного общества, в том числе и «любовь» к лидеру страны Советов. The Stalin cult has appeared in the Transcarpathian region in its perfect canonical form. According to it, the country leader is the father of a large family. The inhabitants of Transcarpathia have become members of this family after World War II. However, they have regretted this fact. Transcarpathian Ukraine became a part of the USSR in 1946. But the Sovietization of its symbolic space, the formation and propagation of the Stalin cult, had started long before the transformation of this territory into the typical Soviet region of Transcarpathia. The local Ukrainian-Rusyn population has known the experience of living in Czechoslovakia as one of the most democratic countries of interwar Europe. Despite this, they have not been prepared for the active propaganda of the Stalin cult producers. As a result, they have naturally taken the values of the Soviet totalitarian society, including the boundless love for the Soviet country leader.