Чеське селянство Північного Приазов'я: історична пам'ять 1920-х років - Курінна, М. (Матеріали до української етнології, 2017)
У статті розглянуто соціально-економічні зміни в середовищі чехів Північного Приазов’я, викликані впровадженням на початку 1920-х років реформи селянського землекористування. Встановлено форму громадського господарювання чехів; визначено функції Комітету незаможних селян як основного керівного органу радянської влади в сільській місцевості; з’ясовано роль чеських кооперативних підприємств у розвитку сільської економіки в період непу. Історичний аналіз доповнений польовими матеріалами авторки, записаними від чеських респондентів упродовж 2000, 2011–2013 років у Мелітопольському районі Запорізької області. В статье рассмотрены социально-экономические изменения в среде чехов Северного Приазовья, вызванные внедрением в начале 1920-х годов реформы крестьянского землепользования. Установлена форма общественного хозяйства чехов; определены функции Комитета независимых крестьян как основного руководящего органа советской власти в сельской местности; очерчена роль чешских кооперативных предприятий в развитии сельской экономики в период нэпа. Исторический анализ дополнен полевыми материалами автора, записанными от чешских респондентов в течение 2000, 2011–2013 годов в Мелитопольском районе Запорожской области. Social and economic changes among the Czechs of the Northern Azov Sea region, caused by the new reform of peasant land use implementation in the early 1920s, are considered in the article. The form of Czech social farming is determined; functions of the Poor Peasants Committee as the main leading body of the Soviet authority in the village are defined; the significance of Czech cooperative enterprises in the rural economy development during the period of New Economic Politics is ascertained. Historical analysis is supplemented with the authoress field materials, recorded from the Czech respondents during 2000, 2011–2013 in the Melitopol district of the Zaporizhzhia region.