З історії повсякденної та святкової культури німців - Курочкін, О. (Матеріали до української етнології, 2017)
У статті простежуються основні етапи історії пива на німецьких землях, починаючи з раннього Середньовіччя й до сьогодні. Автор фокусує свою увагу на пивних традиціях, ритуалах і формах комунікації, розглядаючи, зокрема, культурну програму відомого мюнхенського свята Октоберфест. В статье прослеживаются основные этапы истории пива на немецких землях, начиная с раннего Средневековья и до наших дней. Автор фокусирует свое внимание на пивных традициях, ритуалах и формах коммуникации, рассматривая, в частности, культурную программу широко известного мюнхенского праздника Октоберфест. The main stages of beer history in German lands from the early Middle Ages to the present time are considered in the article. The author is paying attention to beer traditions, ceremonies, and forms of communication. The cultural program of Oktoberfest, as a well-known Munich holiday, is analyzed in particular.