Домінуючі риси світогляду українського селянства у фольклорно-етнографічній спадщині Дмитра Яворницького (за архівними матеріалами) - Буланова, Н. (Матеріали до української етнології, 2017)
У статті на основі раніше неопублікованої фольклорно-етнографічної спадщини Д. Яворницького, що зберігається в Архівних наукових фондах рукописів та фонозаписів Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, висвітлено домінуючі риси світогляду українських селян Наддніпрянщини на рубежі ХІХ–ХХ ст. В статье на основании ранее неопубликованного фольклорно-этнографического наследия Д. Яворницкого, хранящегося в Архивных научных фондах рукописей и фонозаписей Института искусствоведения, фольклористики и этнологии им. М. Ф. Рыльского НАН Украины, освещены доминирующие черты мировоззрения украинских крестьян Поднепровья рубежа ХІХ–ХХ в. The article, being based on the D. Yavornytskyi theretofore unpublished folklore and ethnography heritage stored at the Scientific Archival Funds of Manuscripts and Audio recordings of the NASU M. Rylskyi Institute of Art Studies, Folkloristics and Ethnology, considers the dominant features of the World outlook of the Over Dnipro Lands Ukrainian peasants at the turn of the ХІХ–ХХth centuries.