Документальні джерела з історії Одеського реального училища Св. Павла - Омельчук, Н. (Чорноморська минувшина, 2024)
Інтеграція України до європейської спільноти поставила питання про відповідний рівень освіти та її реформування, в тому числі в середній школі. Це потребує відповідних оновлень, якісних змін її структури, змісту, методів та засобів навчання, нових організаційно-педагогічних підходів. Виникають нові запити до середньої освіти, вони вимагають не лише знань та вмінь, а й розвитку особистісних якостей, соціально- професійної мобільності людини. Реформи в освітній галузі України, які спрямовані на створення національної системи шкільної освіти з урахуванням найкращих зразків світового й вітчизняного досвіду, потребують більш активного використання історичних надбань і традицій української освіти. Одним з напрямів таких традицій є реальна освіта, що давала навичкі для професійної діяльності, орієнтувала учнів на здобування прикладних професій. Серед них і Одеське реальне училище св. Павла. В даній публікації досліджуються документальні джерела з історії училища, які поділяються на наративні – у вигляді спогадів випускників училища про однокласників, вчителів, освітній процес, побут та архівні джерела. З’ясовано, що останні презентовані окремим фондом в Державному архіві Одеської області, що містить понад 4,5 тисяч справ. Матеріали фонду “Одеське реальне училище св. Павла” має документи з історії становлення та реорганізацій училища, освітній процес, склад учнів та вчителів, допоміжний персонал, який працював протягом 70-х років ХІХ ст. по 1920 р. Ukraine's integration into the European community has raised the question of the appropriate level of education and its reform, including in secondary school. This requires appropriate updates, qualitative changes in its structure, content, methods and means of teaching, new organizational and pedagogical approaches. New demands are arising for secondary education, they require not only knowledge and skills, but also the development of personal qualities, social and professional mobility of a person. Reforms in the educational sector of Ukraine, which are aimed at creating a national system of school education taking into account the best examples of world and domestic experience, require more active use of historical achievements and traditions of Ukrainian education. One of the directions of such traditions is real education, which gave skills for professional activity, oriented students to acquire applied professions. Among them is the Odesa Real School of St. Paul. This publication examines documentary sources on the history of the school, which are divided into narrative – in the form of memories of school graduates about classmates, teachers, the educational process, everyday life and archival sources. It was found that the latter are presented by a separate fund in the State Archives of the Odesa region, which contains more than 4.5 thousand cases. The materials of the fund “Odesa Real School of St. Paul” have documents on the history of the formation and reorganization of the school, the educational process, the composition of students and teachers, and auxiliary personnel who worked during the 1970s to 1920.