Метод главной координаты в теории параметрического синтеза линейных стабилизируемых систем - Александров, Е.Е.; Александрова, Т.Е. (Проблемы управления и информатики, 2017)
З використанням поняття головної координати процесу, що стабілізується, розроблено методику розв'язку задачі параметричного синтезу стабілізатора лінійного динамічного об'єкта. Це дозволяє звести пошук мінімаксу функції Ляпунова замкнутої системи до пошуку мінімуму простої квадратичної форми, що містить один або два елементи матриці, що є розв'язком лінійного алгебраїчного рівняння Ляпунова. The method of solving the problem of parametric synthesis of linear dynamical object stabilizer is developed using the concept of main coordinate of the stabilized process. This allowes one to reduce the search of minimax of Lyapunov function of closed system to the search of a minimum of the simplest quadratic form, containing one or two elements of matrix being the decision of linear algebraic Lyapunov equation.