Ідеологічно-правові засади урбанізації Східної України в 20-30-ті рр. ХХ ст. - Алфьоров, М. (Схід, 2010)
У статті на основі архівних матеріалів та опублікованих джерел здійснено аналіз ідеологічного й правового підґрунтя урбанізації Східної України в 1920-ті роки. Охарактеризовано чинники соціально-політичного розвитку УСРР та адміністративні заходи радянської
влади, які зумовили швидке постання індустріальної бази та міграцію людей в урбанізовані зони Донбасу. Окреслено взаємозалежність і взаємозумовленість процесів насадження радянської ідеології та політичних дискусій щодо розселення населення та розвитку соціалістичних міст. The article based on archival materials and published sources, make analysis of ideological and legal basis in the process
of urbanization in eastern Ukraine in 1920 years. Made a characteristic of factors socio-political development USRS and
administrative measures Soviet power, which necessitate to rapid recovery and the rise of the industrial base and the migration
of people in the urban area of Donbass. The interdependence and the mutual determination the process of intrusion the Soviet
ideology and political discussions on the resettlement of population and development of socialist cities is displayed.