Автоматизированное управление технологическим процессом нейтрализации аммиачной селитры на основе теории реологических переходов - Проказа, Е.И. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Використовуючи теорію реологічних переходів, розроблено фізичні та математичні моделі, які описують процеси масо- і теплопереносу в апараті нейтралізації. Удосконалено систему стабілізації співвідношення потоків азотної кислоти і аміаку шляхом введення коригуючого сигналу за коефіцієнтом співвідношення постійних часу масопереносу в регулюючий алгоритм співвідношення цих потоків. Запропоновано систему керування температурним режимом апарата нейтралізації за різницею температур в зоні реакції і на виході з апарата нейтралізації шляхом введення сокового пару в реакційну зону. Using the theory of rheological transitions there are developed physical and mathematical models that describe the processes of mass and heat transfer in the apparatus of neutralization. Improved system of stabilization of the correlation flow of nitric acid and ammonia through the introduction of a correction signal by coefficient of correlation of the time constants of mass transfer to the regulation algorithm of correlation of these flows. Proposed thermal control system of neutralization apparatus by the thermal difference in the reaction zone and the out neutralization apparatus by introducing the steam into the reaction zone.