Что такое теория гиперслучайных явлений - Горбань, И.И. (Проблемы управления и информатики, 2017)
В оглядовій статті представлено нову фізико-математичну теорію гіпервипадкових явищ, що описує масові фізичні явища з урахуванням порушень статистичної стійкості. Наведено методику та результати дослідження порушень статистичної стійкості, математичні основи опису фізичних явищ гіпервипадковими моделями, принципи математичної статистики, узагальнений закон великих чисел, узагальнену центральну граничну теорему та області доцільного використання теорії. In the survey article a new physical-mathematical theory of hyper-random phenomena that describes mass physical phenomena with taking into account a violation of statistical stability is presented. An investigation technique and research results of statistical stability violations, the basis of mathematical description of physical phenomena by hyper-random models, principles of mathematical statistics, the generalized law of large numbers, the generalized central limit theorem, and areas of rational application of the theory are considered.