Технология имитационного моделирования маршрута городской пассажирской транспортной системы с учетом качества обслуживания пассажиров и техногенного воздействия на окружающую среду - Сокульский, О.Е.; Гилевская, Е.Ю.; Васильцова, Н.Н.; Панченко, Д.Л. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Розглянуто особливості технології моделювання процесу функціонування муніципальної транспортної мережі при побудові імітаційної моделі рейсу маршруту міської пасажирської транспортної системи. Модель враховує якість обслуговування пасажирів на маршруті і шкідливий екологічний вплив на навколишнє середовище двигунів внутрішнього згоряння пасажирських автомобільних транспортних засобів. Система «пасажир–зупинка–пасажирський транспортний засіб» розглядається як система масового обслуговування особливого виду. The features of technology of the process modeling of the municipal transport network functioning while simulating of a route of the city passenger transport system are considered. The model takes into account the quality of passenger services on the route and the harmful ecological impact on the environment of internal combustion engines of passenger vehicles. The «passenger–stop–passenger vehicle» system is treated as a special type of queuing system.