Фізико-хімічні основи створення нових функціональних матеріалів на основі оксидів рідкісноземельних елементів (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 4 червня 2025 р.) - Корнієнко, О.А. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наведено актуальні результати фундаментальних досліджень, проведених науковцями Інституту проблем матеріалознавства ім. I.М. Францевича НАН України, з вивчення фазових рівноваг у багатокомпонентних оксидних системах рідкісноземельних елементів та створення нових матеріалів на їх основі. Актуальність цих робіт зумовлена перспективністю застосування таких матеріалів у фотоніці, оптоелектроніці, сонячній енергетиці, медицині тощо. The report presents the current results of fundamental research conducted by scientists of the I.M. Frantsevich Institute for Problems of Materials Science of the NAS of Ukraine on the study of phase equilibria in multicomponent oxide systems of rare-earth elements and the creation of new materials based on them. The relevance of these works is due to the promising application of such materials in photonics, optoelectronics, solar energy, medicine, etc.