Києво-Руський спадок на політичних і наукових перехрестях багатовікової полеміки - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2025)
Історія продукує розмаїті смисли, думки, потрактування, інтерпретації, візії, концепції й теорії. У певному розумінні вона поєднує багатоманітний колективний досвід людства. З огляду на це доречно розглядати історію на межі політики й культури, пам’яті й цінностей, соціуму й потреб національного розвитку. Тому автор звертається до ключової епохи в історії України, до питання про Давньоруську / Києво-Руську / Старокиївську / Староруську спадщину, яке набуло особливого звучання в ХIХ ст. та пізніші часи, аж до наших днів. Потрактування в такому ключі української минувшини з проєкцією її на сьогодення може допомогти подолати сучасні виклики, які постали нині перед нашою державою. History produces various meanings, thoughts, interpretations, visions, concepts and theories. In a certain sense, it combines the diverse collective experience of humanity. In view of this, it is appropriate to consider history on the border of politics and culture, memory and values, society and the needs of national development. Therefore, the author turns to a key era in the history of Ukraine, to the question of the Ancient Rus / Kievan Rus / Old Kievan / Old Russian heritage, which acquired a special resonance in the 19th century and later times, up to the present day. Interpreting the Ukrainian past and present through this lens with its projection onto the present can help overcome the modern challenges that our state is currently facing.