Чорні діри у фізиці та Всесвіті - Парновський, С.Л. (Вісник НАН України, 2025)
Чорні діри — це загадкові просторово-часові конфігурації, які описуються розв’язками рівнянь загальної теорії відносності або деяких альтернативних теорій гравітації, і, можливо, це навіть певні астрономічні об’єкти, що спостерігаються у Всесвіті. І хоча більшість людей щось чули про них (принаймні поширений вислів «гроші зникли у чорній дірі економіки»), мало хто знає про їхні властивості, а ще менше тих, чиї уявлення про чорні діри збігаються з науковими. Мета цієї статті — ознайомити читачів, чиї дослідження чи наукові інтереси далекі від чорних дір, із загадковим світом цих екзотичних об’єктів. Black holes are mysterious space-time configurations described by solutions to the equations of general relativity or some alternative theories of gravity, and perhaps even some astronomical objects observed in the Universe. And although most people have heard of them (at least there is a common saying “money disappeared into the black hole of economy”), few people know about their properties, and even fewer are those whose ideas about black holes coincide with scientific ones. The purpose of this article is to introduce readers whose research or scientific interests are far from black holes to the mysterious world of these exotic objects.