Анализ системы обслуживания с портящимися запасами и разнотипными заявками - Меликов, А.З.; Пономаренко, Л.А.; Шахмалыев, М.О. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Запропоновано моделі систем обслуговування із запасами, що псуються, за наявності різнотипних вимог. Передбачається, що деякі вимоги після завершення їх обслуговування не купують запасів. Час обслуговування вимог і час поповнення запасів — додатні випадкові величини. Політика поповнення належить до класу двох рівнів. Розроблено точний і наближений методи розрахунку основних характеристик запропонованих моделей. Висока точність наведених формул показана за допомогою числових експериментів. Models of perishable queueing-inventory systems with different types of customers are proposed. It is assumed that part of customers may not be served on completion of service. Both service time of customers and replenishment lead time have exponential distributions. Lead policy is two-level one. Both exact and approximate methods to calculate the main characteristics of the proposed models are developed. The high accuracy of proposed approximate formulas are shown by results of numerical experiments.