Построение индивидуальных траекторий подготовки специалистов в области информационно-коммуникационных технологий - Базарова, М.Ж.; Жомарткызы, Г.; Вуйчек, В.; Крак, Ю.В. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Розглянуто відповідність компетенцій освітніх програм національним і міжнародним вимогам. Для зіставлення компетенцій освітньої програми, професійних стандартів та e-CF використовуються модульно-компетентнісний, онтологічний підходи і метод аналізу ієрархій. Побудована онтологія включає дані компетенції і визначає їх співвідношення. Розглянуто формування індивідуальних траєкторій навчання освітніх програм з урахуванням вимог професійних стандартів для напряму «Інформаційно-комунікаційні технології». Для оцінки відповідності результатів навчання вимогам трудових функцій запропоновано підхід, заснований на методі аналізу ієрархій. The compliance of educational programs competence with national and international requirements are studied. To compare the competencies of the educational program, professional standards and e-CF, modular-competence, ontological approaches and hierarchy analysis method are used. An ontology is constructed that includes the given competences and determines their relations. The formation of individual trajectories of teaching educational programs taking into account the requirements of professional standards for the direction «Information and Communication Technologies» are considered. To assess the relevance of learning outcomes to the requirements of labor functions, an approach based on the hierarchy analysis method is proposed.