Метод измерения показателя преломления с целью управления технологическим процессом производства волоконных световодов - Манько, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Запропоновано метод визначення показника заломлення для заготовки серцевини оптичного волокна з використанням принципів явища розсіювання світла. Процес вимірювання полягає у визначенні індикатриси розсіювання для заготовки серцевини волокна. Показано, що індикатриса розсіювання однозначно визначає величину показника заломлення, а застосування принципів розсіювання помітно розширює діапазон вимірювань. A method for determination of the refractive index of the optical fiber preform using the principles of light scattering phenomenon is proposed. The measurement process means determination of the scattering function for the preform of the fiber core. It is shown that the indicatrix of scattering uniquely determines the value of the refractive index, and the application of the scattering principles significantly expands the measurement range.