Снижение уровня жизни сельского населения Украины: результат двух кризисов - Биттер, А.А.; Батюк, Б.Б.; Гирняк, Е.М. (Проблемы управления и информатики, 2017)
Оцінено зміни в показниках рівня життя сільського населення України в результаті двох криз: світової фінансової 2008 р. та внутрішньої кризи 2014–2016 рр. Встановлено погіршення основних економічних показників, зокрема обсягу ВВП та середньої заробітної плати. Виявлено суттєві зміни в економічній поведінці сільських домогосподарств: якщо в 90-х роках минулого століття вони нарощували обсяги виробництва в особистих підсобних господарствах при виникненні кризових явищ, то на даний час таких тенденцій не спостерігається. Пропонуються основні напрямки підвищення рівня життя сільського населення. Consideration is given to the assessment of changes in the living standards of the rural population of Ukraine as a result of two crises: the world financial year 2008 and the internal crisis of 2014-2016. The deterioration of the main economic indicators, in particular GDP and average wages, has been established. Significant changes in the economic behavior of rural households have been identified: if in the 90s of the last century they increased their production in private auxiliary farms in the event of crisis, then there is no such trend in recent years. The main directions of improving the living standards of the rural population are presented.