Календарна обрядовість українців у дослідженнях учених ХХ-ХХІ століть - Стішова, Н. (Матеріали до української етнології, 2019)
У статті проаналізовано праці вітчизняних і зарубіжних учених XX–ХХІ ст., у яких досліджено календарну звичаєво-обрядову культуру українців для з’ясування стану збереженості святкової обрядовості й рівномірного представлення річних циклів, а також взаємозв’язку релігійної та світської сфер у календарно-святковій обрядовості, ролі та місця обрядів у релігії. The article analyses the works of domestic and foreign scholars of the 20th–21st centuries, in which the calendar customary and ritual culture of the Ukrainians is studied, to clarify the state of preservation of festive ceremonies and uniform presentation of annual cycles, as well as the relationship of religious and secular spheres in the calendar-holiday rituals, the role and place of rites in religion.