Українська діаспора в політиці та роботі Олександра Шульгина - Голови Ради міністрів та міністра закордонних справ УНР в екзилі (1939-1942) - Чекаленко, Л. (Матеріали до української етнології, 2019)
Українська Народна Республіка несподіваною появою на карті Європи стрімко розірвала європейське переконання в неспроможності українського народу на власну державність. УНР продемонструвала всьому світові успішну національно-державну зовнішню політику, чим має завдячувати першому міністрові закордонних справ незалежної України Олександру Яковичу Шульгину. The Ukrainian National Republic has appeared unexpectedly on the map of Europe and disrupted European conviction in the incapability of the Ukrainian people to have their own independent state. UNR has demonstrated a successful national-state foreign policy to the whole world, owing to the first Minister of Foreign Affairs of independent Ukraine, Oleksandr Yakovych Shulhyn.