Етнодизайн - важливий засіб самовираження та самоідентифікації сучасної етнокультури в матеріальному світі людини - Гайова, Є. (Матеріали до української етнології, 2019)
У статті на основі зібраного в польових умовах етнографічного матеріалу проаналізовано основні заняття та промисли, характерні для жителів Хустщини кінця ХІХ ст. – 40‑х років ХХ ст., а також розглянуто один із розвинених промислів, характерних для нашого часу, – лозоплетіння. Промисел перебуває в процесі щоденного розвитку й удосконалення різноманітних форм, які мають попит. The article, based on the field ethnographic material, analyses the main occupations and trades typical of the Khustshchyna inhabitants from the late 19th century to the 1940s. Examined is also wickerwork, one of the developed crafts characteristic of our time. The craft is in the process of daily development and improvement of various forms that are in demand.