Землеробство як основна форма господарювання чеських колоністів та їхніх нащадків у другій половині ХІХ - протягом ХХ століття (за матеріалами експедиційних розвідок Мелітопольського краю) - Курінна, М. (Матеріали до української етнології, 2019)
Статтю присвячено вивченню землеробської діяльності чеських колоністів (оселилися 1869 р.) та їхніх нащадків, які донині мешкають на території Мелітопольського краю. Підґрунтям для наукової розвідки став власний польовий матеріал автора, записаний протягом 2000–2011 років у межах Мелітопольського району Запорізької області. З’ясовано, що до провідних форм землеробської діяльності колоністів відносилися хліборобство, городництво та садівництво, які в різні історичні періоди мали різні темпи розвитку. The article deals with studying the agricultural activities of the Czech colonists (settled in 1869) and their descendants, who still live in the territory of Melitopolshchyna. This scientific research is based on the author's own field materials, recorded during 2000–2011 in the Melitopol District of Zaporizhzhya Region. It is found that the leading forms of agricultural activities of the colonists included farming, gardening, and horticulture, which in different historical periods had different rates of development.