Про деякі питання козацтва в історії України - Пінчук, Ю.А. (Історико-географічні дослідження в Україні, 1991)
У статті висвітлюються погляди відомих вітчизняних учених, зокрема М. С. Грушевського, М. М. Покровського, М. І. Яворського з деяких питань історії козацтва на Україні. В статье освещаются взгляды известных отечественных ученых, в частности М. С. Грушевского, М. Н. Покровского, М. И. Яворского, по некоторым вопросам истории казачества на Украине.