Вихідні рівняння континуально-термодинамічної моделі бінарного розчину з врахуванням в’язкості - Жаліло, А.; Пелех, П.; Чапля, Є. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2005)
З використанням континуальних уявлень механіки суцільного середовища методами термодинаміки нерівноважних процесів отримані вихідні співвідношення моделі бінарного твердого розчину для опису процесів теплопровідності, дифузії та в’язкості. Записана ключова система рівнянь моделі за різних варіантів вибору незалежних параметрів стану з використанням як термодинамічного потенціалу вільної енергії Гельмгоца і Гіббса. The initial correlations of the binary solid solution model for describing processes of heat conductivity, diffusion and viscosity have been obtained using continuum conceptions of continuous media mechanics by means of thermodynamic non – equilibrium processes. The key system of the model equations at different choice variants of independent state parameters using thermodynamic potential of Helmholtz free energy as well as Gibbs’ one has been recorded. С использованием континуальних представлений механіки сплошной среды методами термодинаміки неравновесных процессов получены исходные соотношения модели бінарного твердого раствора для описания процессов теплопроводности, диффузии и вязкости. Записана ключевая система уравнений модели при различных вариантах выбора независимых параметров состояния с использованием как термодинамического потенциала свобоной энергии Гельмгольца и Гиббса.