Применение метода динамического программирования к решению задачи оптимального распределения средств между проектами - Грипинська, Н.В.; Коркуна, Н.М.; Цегелик Г.Г. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Ухвалення обґрунтованого оптимального рішення з фінансування проектів, які будуть найбільш рентабельними, — складне завдання для інвестора. Це пояснюється тим, що до реалізації пропонуються (вимагають фінансування) різні інвестиційні проекти (створення нових об’єктів, проекти реконструкції, розширення виробничих потужностей і т.п.), що мають різні якісні і кількісні характеристики. Тому рішення про вибір інвестиційних проектів з безлічі можливих, обсяги їх фінансування, що базуються на науково обґрунтованих підходах, дозволить інвестору максимально ефективно використовувати наявні ресурси. У статті сформульовано задачу оптимального розподілу коштів між проектами. Розроблено алгоритм вирішення даного завдання. Процес розвʼязання задачі складається з ряду кроків, на кожному з яких шукається часткове вирішення завдання. Застосування методу динамічного програмування дає можливість визначити оптимальний пакет проектів для інвестування, вирішити завдання ефективного «пакетного» інвестування, на відміну від існуючих методів, згідно з якими розраховується ефективність, можливий результат від вкладення коштів в кожен з проектів. На прикладі показано, що з можливої певної кількості проектів не всі доцільно інвестувати. Наприклад, з чотирьох розглянутих проектів оптимальним рішенням, яке дозволить отримати максимальну сумарну ефективність від інвестування, буде фінансування трьох проектів. Таким чином, запропоновано науково-методичний підхід сумарно максимально ефективного розподілу коштів між m проектами при відомих показниках ефективності певного розміру фінансування кожного проекту. Даний науково-методичний підхід можна використовувати в приватній підприємницькій діяльності, на підприємствах різних сфер діяльності та форм власності, а також на макрорівні економіки. Making justified optimal decision on financing the projects that will be most profitable is a difficult task for the investor. This is explained by the fact that various investment projects (creation of new facilities, reconstruction projects, expansion of production capacities, etc.) that have different qualitative and quantitative characterristics are proposed for realisation (require financing). Therefore, the decision to choose investment projects from the many possible ones, their financing volumes, based on scientifically sound approaches, will allow the investor to use available resources as efficiently as possible. The article formulates the problem of the optimal distribution of funds between projects. An algorithm for solving this problem is developed. The process of solving a problem consists of a series of steps, at each of which a partial solution to the problem is sought. The application of the dynamic programming method makes it possible to determine the optimal package of projects for investment, to solve the problems of effective «package» investment, in contrast to the existing methods, according to which the efficiency, the possible result of investing each of the projects is calculated. The example shows that of the proposed financing of a certain number of projects, not all projects are advisable to invest. For example, of the four projects under consideration, the optimal solution that will allow you to get the maximum total efficiency from investing will be financing of three projects. Thus, a scientific and methodological approach has been proposed for the total most efficient distribution of funds between m projects with known performance indicators of a certain amount of financing for each project. This scientific and methodological approach can be used in private entrepreneurial activity, at enterprises of various fields of activity and forms of ownership, as well as at the macro level of the economy.