Динаміка електродифузійних процесів при утворенні контакту різнорідних фаз. Збурення електромагнітного поля - Кондрат, В.; Шпот, Ю. (Центр математичного моделювання Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України, 2005)
Сформульована задача електродифузії для опису процесів становлення подвійного електричного шару в околі межі контакту різнорідних рідких розчинів, розчинів і твердих тіл, пористих насичених тіл. Проведені кількісні оцінки параметрів рівняння електродифузії для різних концентрацій розчинів електролітів. З використанням інтегрального перетворення Лапласа для малих часів одержано розв’язок задачі електродифузії при контакті рідкого бінарного розчину електроліту та твердого розчину. На цій основі розраховано збурення векторів електричного поля, зумовленого процесом дифузійного перерозподілу іонів в околі границі контакту рідкої та твердої фаз. Electrodiffusion problems for description the processes of double electrical layer arising in the neighborhood of contact boundary of two different liquid solutions, liquid solutions and solids, and two porous saturated bodies are formulated. Quantitative assessments of electrodiffusion equation parameters for different solutions concentrations of electrolytes are carried out. By using of the integral Laplace transformation for small times the solution of electrodiffusion problem at contact of liquid binary solutions and solid solution is obtained. On this basis the disturbance of the electrical field being conditioned by process of diffusive reallocation of ions in the neighborhood of contact boundary for liquid and solids is calculated. Сформулирована задача электродиффузии для описания процессов становления двойного электрического слою в окрестности границы контакта разнородных жидких растворов, растворов и твердых тел, пористых насыщенных тел. Проведены количественные оценки параметров уравнения электродиффузии для различных концентраций растворов электролитов. С использованием интегрального преобразования Лапласа для малых времен получено решение задачи электродиффузии при контакте жидкого бинарного раствора электролита и твердого раствора. На этой основе рассчитано возмущение векторов электрического поля, обусловленного процессом диффузионного перераспределения ионов в окрестности границы контакта жидкой и твердой фаз.