Понятие информации. Часть 1. Представление информации в форме научной теории - Кургаев, А.Ф. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Проблема подання, оперування й використання інформації є центральною проблемою інформатики. Як вихідну гіпотезу інформацією прийнято вважати всяку структуру, незалежно від її походження, носія, подання й використання. Термін інформація запропоновано поширити на всю піраміду пізнання (дані, інформація, знання, мудрість) DIKW (data, information, knowledge, wisdom), зкріпивши за її нижньою частиною термін дані, а за надбудовою — термін знання. Дані — це факти, представлені в простих фіксованих структурах, знання — це загальні твердження в логічно складних понятійних структурах у складі шарів нарощування його досконалості: концептуальна модель, модель міркувань і модель переваг. Як формальний зразок комп'ютерної моделі всякого знання прийнято вважати логічну структуру наукової теорії в складі семантики й мови теорії. У структурі семантики теорії запропоновано розрізняти наступні компоненти: основа в складі концептуальної моделі, представленої логічно складними понятійними структурами, і емпіричною моделлю у формі системи процедур обробки даних; ядро теорії у формі моделі міркувань теорії; модель переваг у формі структури теорій-наслідків фундаментальної теорії; і наслідки теорії. Концептуальна модель є єдина система визначень змісту термінів теорії в їхньому взаємному зв'язку й залежності. Емпірична модель — це система операціональних визначень змісту базових термінів концептуальної моделі на всій множині предметів онтологічної картини світу. Модель міркувань — це структура використання аксіом теорії в процесі виведення детермінанта, що задає структуру концептуальної моделі задачі в сигнатурі концептуальної моделі теорії. Структура розвиненої теорії організована в деревоподібну ієрархію, її логічна підстава — фундаментальна теорія, вузли — окремі теорії різної універсальності. Структуру мов системи наукових теорій представлено трьома множинами теорій (знаків, синтаксису й семантики), взаємопов’язаних між собою, із джерелами-приймачами знакових образів і з дійсністю. Роз'яснено сутнісну специфіку й взаємозв'язок усіх компонентів структури наукової теорії. The problem of presentation, operating and using of information is the central problem in Computer Science. As initial hypotheses it is suggested to view any structure as information regardless of its origin, carrier, representation and way of spreading. It is suggested to extend the term of information to the entire pyramid of knowledge (data, information, knowledge, wisdom), having termed the bottom of the pyramid — data and the upper part — knowledge. Data is facts presented as simple fixed structures, knowledge is general statements represented by logically complex structures comprised of the layers of building up its perfection: the conceptual model, the reasoning model and the model of preferences. It is suggested to use as a formal sample of any knowledge the logical structure of scientific theory comprised of semantics and of theory language. It is suggested to differentiate in the structure of theory semantics the following: the basis comprised of the conceptual model presented by logically complex conceptual structures and the empiric model in the form of a data processing procedures system; the core of the theory in the form of the theory reasoning model; the model of preferences in the form of a structure of theories-consequences of fundamental theory and consequences of the theory. A conceptual model is single system of determinations of sense of terms of theory in their interconnection and dependence. An empiric model is the system of operational determinations of sense of base terms of conceptual model on all great number of the articles of ontological picture of the world. A model of reasoning is structure of the use of axioms of theory in the process of derivation of determinant, of conceptual model of task in the signature of conceptual model of theory. The structure of the developed theory is organized in a treelike hierarchy, its logical founding — a fundamental theory, knots are private theories of different universality. The structure of languages of the scientific theories system is presented by three interrelated sets of theories (signs, syntax and semantics), which are linked with source-receivers of sign images and with surrounding reality. The essential specificity of all components of the structure of a scientific theory and their interrelation are clarified.