Романівка: польові етнографічні дослідження на батьківщині Максима Рильського - Таран, О. (Матеріали до української етнології, 2020)
Статтю присвячено презентації та аналізу польових етнографічних матеріалів із царини обрядовості родинного циклу, комплексу народного харчування та усної історії, зібраних під час роботи етнологічної експедиції «Шляхами Павла Чубинського», один з маршрутів якого пролягав через батьківщину М. Рильського – с. Романівка Попільнянського району Житомирської області. У середовищі місцевих жителів міцно зберігається пам’ять про визначного односельця – Максима Рильського. Цьому сприяє культурно-просвітницька діяльність музею родини Рильських, що діє в с. Романівка. Значний блок масиву зібраної інформації ввійшов до багатотомного корпусу експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів «Етнографічний образ сучасної України». The article is dedicated to the presentation and analysis of field ethnographic materials in the area of the rites of the family cycle, the complex of folk food and oral history, collected during the ethnological expedition By the Ways of Pavlo Chubynskyi. One of its routes has passed through the homeland of M. Rylskyi – the village of Romanivka of Popilnia district in Zhytomyr oblast. The memory of a prominent fellow villager – Maksym Rylskyi – is preserved strongly among the local population. This fact is facilitated by the cultural and educational activities of the Rylskyi Family Museum, situated in the village of Romanivka. A significant part of the collected information has been included in the multi-volume corpus of expeditionary folklore and ethnographic materials, Ethnographic Image of Modern Ukraine.