Бер Пінхусович Бланк – ілюстратор і кореспондент Максима Рильського (за архівними матеріалами відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ ім. М. Т. Рильського) - Ламонова, О. (Матеріали до української етнології, 2020)
Бер Пінхусович Бланк (1897–1957) – відомий український графік, учень бойчукіста І. Падалки, майстер деревориту, автор станкових творів та ілюстрацій, у тому числі до поезій П. Тичини і М. Рильського, комедій В. Шекспіра. В архіві відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України зберігаються унікальні матеріали щодо цього митця. Два ділові листи до Б. Бланка від директора Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР і відомого поета М. Рильського пов’язані з виданням словника «Художники Радянської України», який, на жаль, так і не вийшов друком. Окрім того, в архіві зберігаються рукописи художника: анкети, довіреність, список творів та ін. Ці матеріали є цікавими документами епохи, адже містять не лише необхідні факти, але й чимало виразних деталей і характерних епізодів, через які в біографії конкретної людини простежуємо складний і драматичний період в історії цілої країни. Дослідження є частиною індивідуальної планової теми авторки «Особливості інтерпретації національної традиції в українській графіці 90‑х років ХХ ст. – 10‑х років ХХІ ст.» і загальної планової теми відділу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв ІМФЕ ім. М. Т. Рильського «Українське мистецтво від середньовіччя до Новітнього часу: пошук і формування національної своєрідності в контексті світового культурного простору», а також роботи над «Словником художників України». Ber Pinkhusovych Blank (1897–1957) is a famous Ukrainian graphic artist, a student of M. Boichuk’s follower I. Padalka, a master of wood engraving, the author of easel works and illustrations, including the ones for the poems of P. Tychyna and M. Rylskyi, comedies of V. Shakespeare. Unique materials related to this artist are preserved at the archives of the Department of Visual, Decorative and Applied Arts of the NAS of Ukraine, M. T. Rylskyi IASFE. Two business letters to B. Blank from the director of the Institute of Art Studies, Folklore and Ethnography of the Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, and the famous poet M. T. Rylskyi are connected with the publication of the Artists of Soviet Ukraine dictionary, which, unfortunately, has never been published. In addition, the artist’s manuscripts: questionnaires, power of attorney, list of works, and others. These materials are interesting documents of the epoch, because they contain not only the necessary facts, but also many expressive details and characteristic episodes, through which a complex and dramatic period in the history of the entire country is reflected in the biography of a specific person. The research is a part of the authoress’s individual planned topic Peculiarities of the Interpretation of the National Tradition in Ukrainian Graphics of the 1990s – 2010s and the general planned topic of the Department of Visual, Decorative and Applied Arts of M. T. Rylskyi Institute of Art Studies, Folkloristics and Ethnology Ukrainian Art from the Middle Ages to Modern Times: the Search and Formation of National Identity in the Context of the World Cultural Space, as well as the work on the Dictionary of Artists of Ukraine.