Максим Рильський у колі діячів української музичної культури - Фільц, Б. (Матеріали до української етнології, 2020)
Значення творчості М. Рильського для музичної культури України важко переоцінити. Музика була для нього невід’ємною частиною його художньої свідомості та творчого буття. Глибока й самобутня поезія Максима Тадейовича, наскрізь пронизана музичними образами, постійно надихала митців багатьох поколінь на створення музичних композицій різних жанрів. Він був лібретистом, перекладачем світової оперної класики, шедеврів хорової та камерної вокальної музики, літературним редактором музичних творів українських та зарубіжних композиторів (здійснив літературну редакцію всіх опер М. Лисенка та опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, 20‑томного видання творів М. Лисенка, кантат К. Стеценка «Єднаймося» та «Кобзареві» та ін.). М. Рильський був автором численних віршів-присвят видатним музикантам світу, спогадів про музичних діячів і виконавців. Він співпрацював з багатьма славетними українськими митцями, про яких написав цікаві й ґрунтовні статті з аналізом творчості та оцінкою їхнього внеску в загальну мистецьку скарбницю України. Тому питання взаємозв’язку поезії і музики у творчості М. Рильського та причетності поета до розвитку української музичної культури тривалий час привертає увагу багатьох мистецтвознавців. It is difficult to overestimate the importance of Maksym Rylskyi’s creation for the Ukrainian musical culture. Music was an integral part of his artistic consciousness and creative life. Maksym Tadeyovych’s deep and original poetry, permeated by musical images, constantly inspired artists of many generations to create musical compositions of various genres. He was a librettist, a translator of the world opera classics, as well as of masterpieces of choir and chamber vocal music, a literary editor of musical works of Ukrainian and foreign composers (he made a literary edition of Mykola Lysenko’s all operas and Semen Hulak-Artemovskyi’s opera A Zaporozhian Cossack Beyond the Danube, a 20-volume edition of M. Lysenko’s works, Kyrylo Stetsenko’s cantatas Let’s Unite! and To Kobzar, etc.). Maksym Rilskyi was an author of numerous poems-dedications to the outstanding musicians of the world, memoirs about musical figures and performers. He collaborated with many famous Ukrainian artists, about whom he wrote interesting and thorough articles with analyzing their creations and estimating their contributions to the general art treasury of Ukraine. Therefore, the questions of the interrelation of poetry and music in the works of M. Rylskyi, as well as the poet’s participation in the development of the Ukrainian musical culture, have long attracted the attention of many art critics.