Рівняння електромагнітної механіки пористого насиченого середовища - Кондрат, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2005)
За двоконтинуумного наближення отримано повну систему співвідношень моделі електромагнітомеханіки статистично однорідного та ізотропного пористого насиченого середовища. Враховано наявність подвійного електричного шару в околі межі контакту твердої і рідкої фаз. Complete set of the model equations for electromagnetic mechanics of the porous saturated medium being statistically homogeneous and isotropic is obtained in two-continuum approximation. The presence of a double electrical layer in an environ of contact boundary of solid and liquid phases is taken into account. В двухконтинуумном приближении получено полную систему соотношений модели электромагнитомеханики статистически однородной и изотропной пористой насыщенной среды. Учтено наличие двойного электрического слоя в окрестности границы контакта твердой и жидкой фаз.