Методологічні засади фіксації фольклору в концепції Максима Рильського та її актуальність для сучасної фольклористичної науки - Шалак, О. (Матеріали до української етнології, 2020)
У наукових розвідках, рецензіях, доповідях М. Рильський розглядав актуальні питання дослідження героїчного епосу, порівняльного вивчення фольклору, виконавства, засадничих принципів видання фольклору, напрямів розвитку фольклористики. У багатьох своїх статтях, передмовах до збірок фольклору він розкривав проблеми запису фольклорних зразків. Ці методологічні засади, що вибудовують своєрідну концепцію автора, здебільшого актуальні й нині. Він насамперед порушував проблему методики збирання сучасного фольклору – шляхом експедицій і стаціонарних записів. Проблема методологічних принципів запису фольклору, пріоритетів у записуванні фольклорних жанрів є однією з найважливіших в українській фольклористиці. М. Рильський, порушивши численні аспекти цього питання, залишив для науки цінні зауваги, що набули згодом розвитку. Методологічні засади вченого – це його своєрідна концепція, принципи, здебільшого актуальні й дотепер. Він запровадив поняття сучасного фольклору-«дзеркала». Цей образ, з одного боку, передбачає схоже відображення, з другого, – нетотожне реальному. З одного боку, – правдивість, з другого, – правдивість дзеркальну, тобто обернену, художню. M. Rylskyi has considered the topical issues of the investigation of the heroic epos, comparative study of folklore, performance, the fundamental principles of folklore publication, and the trends of the development in his scientific research, reviews, and reports. He has revealed the problems of folklore samples recording in many of his articles, prefaces to folklore collections. These methodological principles, which build a kind of author’s concept, are relevant today mostly. He has raised, first of all, the problem of methods of modern folklore collecting by the way of expeditions and permanent records. The problem of methodological foundations of folklore recording, priorities in folklore genres fixing, is one of the most important in Ukrainian Folkloristics. M. Rylskyi, raising numerous aspects of this issue, has left valuable remarks for science developed later. Methodological principles of a scientist are considered his original concept, foundations, which are still relevant, mostly even today. He has introduced the concept of modern mirror-folklore. This image, on the one hand, assumes a similar reflection; on the other hand, it is not the same as the real one. On the one hand, truthfulness, on the other, mirror, i.e., inverted, artistic truthfulness.