Оптимизация маневра малого изменения угла наклонения орбиты межорбитального транспортного аппарата с двигательной системой ограниченной мощности и аккумулятором энергии - Ткаченко, Я.В.; Васильев, И.Ю. (Проблемы управления и информатики, 2020)
Розроблено алгоритм оптимізації маневру малої зміни кута нахилу еліптичної орбіти міжорбітального транспортного апарата (МТА) з рушійною системою обмеженої потужності і акумулятором енергії. Мета оптимізації — максимізація маси корисного навантаження при заданій початковій масі МТА. Рух МТА моделюється рухом матеріальної точки змінної маси під дією сильного сферичного гравітаційного поля та тяги, що генерується рушійною системою. Початкова маса МТА складається з маси рушійної системи, маси робочої речовини, необхідної для виконання маневру, та маси корисного навантаження. В свою чергу, маса рушійної системи складається з мас двигуна, джерела енергії та акумулятора енергії. При формулюванні задачі оптимального керування використано модель ідеально керованої рушійної системи. Приймаючи до уваги малість вектора реактивного прискорення та малість приросту кута нахилу, проведено лінеаризацію рівнянь руху МТА в оскулюючих змінних. Оптимальні програми вектора реактивного прискорення побудовані з використанням методу Гамкрелідзе (розповсюдження принципу максимума Понтрягіна на задачі з фазовими обмеженнями). Лінеаризовані рівняння руху проінтегровано в елементарних функціях. Отримано аналітичні вирази для опису оптимальних режимів роботи рушійної системи. Сформульована задача оптимального керування з квадратичним критерієм оптимальності зведена до задачі пошуку мінімуму функції трьох змінних. Пошук мінімуму здійснено за допомогою чисельних методів. Показано, що існують інтервали значень питомої маси акумулятора енергії, на яких застосування акумулятора енергії в складі рушійної системи дозволяє збільшити масу корисного навантаження МТА, а отже використання акумулятора енергії в складі рушійної системи МТА має сенс. На цих інтервалах наведено оптимальні залежності між питомими характеристиками рушійної системи. An algorithm for optimizing the maneuver of inclination small change of an elliptical orbit of an orbital transport vehicle (OTV) with a bounded-power propulsion system and an energy accumulator is developed. The goal of optimization is to maximize the payload mass for a given initial OTV mass. The movement of the OTV is modeled by the movement of variable mass particle under the action of a strong spherical gravitational field and thrust generated by the propulsion system. The initial mass of the OTV consists of the mass of the propulsion system, the mass of the working substance necessary to perform the maneuver, and the mass of the payload. In turn, the mass of the propulsion system consists of the masses of the engine, an energy source and an energy accumulator. In formulating the optimal control problem, a model of ideally controlled propulsion system is used. Taking into account the smallness of the jet acceleration vector and the smallness of the increment of the inclination, the equations of motion of the OTV in the osculating variables are linearized. The optimal programs of the reactive acceleration vector are constructed using the Gamkrelidze method (extending the Pontryagin maximum principle to problems with phase constraints). The linearized equations of motion are integrated in elementary functions. Analytical expressions are obtained to describe the optimal operating modes of the propulsion system. The formulated optimal control problem with a quadratic optimality criterion is reduced to the problem of finding the minimum of the function of three variables. The search for the minimum was carried out using numerical methods. It is shown that there are intervals of values of the specific mass of the energy accumulator at which the using of the energy accumulator as part of the propulsion system makes it possible to increase the mass of the OTV payload, and therefore the using of the energy accumulator as part of the OTV propulsion system makes sense. At these intervals, the optimal dependencies between the specific characteristics of the propulsion system are given.