Традиції та новаторство у творчості Олега Машкевича - Білоус, Л. (Матеріали до української етнології, 2021)
Статтю присвячено аналізу творчості заслуженого художника України Олега Машкевича на прикладі колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Колекція складає 37 килимових виробів, 2 ескізи до килимів та 9 вишитих наволочок, виготовлених за ескізами митця майстринями артілі «Вишивальниця Харківщини». Часовий діапазон творів – від 1951 року до 1992-го. Простежено еволюцію художньо-стилістичних змін у творах митця, виявлено вплив традиційної килимової орнаментики та пошуки новаторських рішень у розробці композицій, сюжетів, технічних прийомів, колористики. За життя митця його вагомий творчий доробок не був належним чином досліджений та поцінований. У статті досліджуються роботи О. Машкевича, які розглядаються в контексті розвитку українського килимарства. На 1970–1980-ті роки припадає розквіт українського килима, який разом з новаторськими тенденціями демонструє тісний зв’язок із традиційною народною творчістю. Використання художньої спадщини минулого є відчутним у ранніх творах митця. Збережені традиції відіграли помітну роль при переході від звичайних килимів промислового виробництва до освоєння унікального тканого панно – гобелена, базуючись на досвіді й методах виконання попередників. Мистецький спадок художника по праву став невід’ємною складовою історії українського декоративного мистецтва. The article is dedicated to the analysis of the works of the Honored Artist of Ukraine Oleh Mashkevych, exemplified by the collection of the National Museum of Ukrainian Folk Decorative Art. The collection consists of 37 carpet products, 2 sketches for carpets, and 9 embroidered pillow-cases, made according to the artist’s sketches by the craftswomen of the Kharkiv Region Embroiderer crew. The time range of the works is from 1951 to 1992. The development of artistic and stylistic changes in the artist’s works has been traced, and the influence of traditional carpet ornamentation and the search for innovative solutions in the elaboration of compositions, plots, technical methods, coloristics have been revealed. During the artist’s lifetime, his significant creative heritage wasn’t studied and appreciated properly. The works of O. Mashkevych are investigated in the article. They are described in the context of the development of Ukrainian carpet-making. The 1970s – 1980s are considered the heyday of the Ukrainian carpet, which, along with the innovative trends, demonstrates a close connection with traditional folk art. The use of the artistic heritage of the past is palpable in the early works of the artist. Preserved traditions have been of great significance in the transition from ordinary carpets of industrial production to the development of a unique woven panel – a tapestry, based on the experience and methods of execution of the predecessors. The artistic heritage of the master has rightfully become an integral part of the history of Ukrainian Decorative Art.