Народні пісні Центральної України: несподівана Черкащина - Єфремова, Л. (Матеріали до української етнології, 2021)
Черкаська область, утворена 1954 року з різних районів сусідніх областей, складає важливий осередок побутування народної пісенності Центральної України, охоплюючи частину етнографічних територій Східного Поділля та Середньої Наддніпрянщини. Історія записування народних пісень з мелодіями на території сучасної Черкаської області нараховує понад півтора століття. Черкащина – край, де зароджувалася Україна як держава. Південно-західні райони області належать до етнографічної території Східного Поділля, решта – до Середньої Наддніпрянщини. Черкащина є осередком формування та розвитку визначної регіональної культурної традиції, зокрема й народного співу. Черкащина – батьківщина Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького, Івана Нечуя-Левицького та Михайла Старицького. Народні пісні краю записували Микола Лисенко, Антін Коципінський, Олександр Кошиць, Андрій Конощенко, Климент Квітка, Михайло Гайдай старший, Андрій Шмиговський, Олександр Правдюк та інші. Діалекти Звенигородщини досліджував Агатангел Кримський. Cherkasy Oblast, formed in 1954 from various districts of neighboring oblasts, is an important center of existence of folk songs in Central Ukraine, covering a part of the ethnographic territories of Eastern Podillia and Middle Over Dnipro Lands. The history of recording folk songs with melodies on the territory of modern Cherkasy Oblast goes back more than a century and a half. Cherkashchyna is the region where Ukraine has been conceived as a state. The southwestern regions of the oblast belong to the ethnographic territory of Eastern Podillia, the rest belong to the Middle Over Dnipro Lands. Cherkashchyna is the center of the formation and development of a prominent regional cultural tradition, including folk singing. Cherkashchyna is the fatherland of Taras Shevchenko and Bohdan Khmelnytskyi, Ivan Nechui-Levytskyi, and Mykhailo Starytskyi. Folk songs of the region have been recorded by Mykola Lysenko, Antin Kotsypinskyi, Oleksandr Koshyts, Andrii Konoshchenko, Klyment Kvitka, Mykhailo Haidai senior, Andrii Shmyhovskyi, Oleksandr Pravdiuk, and others. Dialects of Zvenyhorodshchyna have been studied by Ahatanhel Krymskyi.