Кобзарські пісні та думи 30–50-х років ХХ століття: між аматорством і народною традицією - Іваннікова, Л. (Матеріали до української етнології, 2021)
У статті здійснено аналіз авторських пісень та дум, створених кобзарями й лірниками в 30–50-х роках XX ст. Матеріалом для аналізу стали аудіозаписи, що зберігаються у фонотеці ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України. Записи здійснювались в експедиційних і в студійних умовах. Мета цього дослідження – з’ясувати спорідненість цих творів із фольклором та причину, чому вони не стали органічною частиною усної епічної та пісенної традиції. Більшість цих творів оспівують події XX ст.: т. зв. Жовтневу революцію, громадянську та Вітчизняну війни, щасливе колгоспне життя й видатні будови соціалізму. У них виконавці прославляли вождів Леніна і Сталіна, радянську армію, «великі» досягнення радянської влади, возз'єднання українських земель, що відбулося 1939 року, тощо. Більшовики всіма способами намагалися поставити кобзарів на службу радянській владі, змушували їх створювати «новий героїчний радянський епос». Це був початок трагедії українського кобзарства та знищення кобзарської традиції. The analysis of the authors’ songs and dumy, created by kobzars and lirnyky in the 1930s – 1950s, is submitted in the article. The materials for the analysis include the sound records preserved in the IASFE record library. The recordings have been made in expeditionary and studio conditions. This study is aimed at ascertaining the affinity of these works with folklore and the reason why they have not become an organic part of the oral epic and song tradition. The events of the 20th century are glorified in most of these works: the so-called October Revolution, Civil and Patriotic War, a happy collective farm life, and the outstanding socialist projects. The performers have glorified the leaders Lenin and Stalin, the Soviet army, the «great» achievements of the Soviet government, the reunification of Ukrainian lands in 1939, etc. The Bolsheviks have tried by all means to place kobzars at the service of Soviet power and made them create «new heroic Soviet epos». This is the beginning of the tragedy of Ukrainian kobzarstvo and the destruction of the kobzar tradition.