Теоретичні конструкти націєстановлення в контексті формування української ідентичності на межі ХІХ–ХХ століть - Верменич, Я. (Матеріали до української етнології, 2021)
Геополітичні вектори трансформаційної динаміки в ХІХ – на початку ХХ ст. досить часто перехрещувалися на українських землях, що зумовлювало необхідність осмислення як сприятливих, так і гальмівних чинників поступу на ниві самоідентифікацій. Стаття присвячена аналізу теоретичних конструктів націєстановлення в контексті формування підвалин української ідентичності на межі ХІХ – ХХ ст. Акцент зроблений на визначенні основоположних понять – «нація», «соборність, «українська суспільно-політична думка», «національне відродження», «український проєкт», «національний ідеал» та ін. Крізь призму взаємозв’язку потенційних очікувань та історичних реалій пропонується осмислення рефлексій, які виникали на різних етапах пошуку об’єднавчих ідей і суспільного консенсусу. Національна ідея у своєму зародковому вигляді була доволі абстрактною і на фоні загострення соціальних суперечностей не сприймалася як пріоритетна на масовому рівні. Проте її пошуки на межі ХІХ – ХХ ст. ставали не лише явищем політичного життя, але й складовою частиною суспільно-політичної та інтелектуальної думки. Нині, за умов поглиблення поляризації українського соціуму й переростання іманентно притаманної йому конфліктності в збройну стадію, ці пошуки набувають значення ідеологічної спадщини, яку варто всебічно осмислювати на нових, пропонованих сучасною історіографією засадах. Geopolitical vectors of transformational dynamics in the 19th – early 20th centuries have intersected on Ukrainian lands quite often. It has conditioned the necessity of comprehension of both favorable and inhibitory factors of development in the field of self-identification. The article is dedicated to the analysis of theoretical constructs of nation-creation in the context of the formation of the foundations of Ukrainian identity at the turn of the 19th – 20th centuries. Emphasis is placed on the definition of fundamental concepts – «nation», «conciliarism», «Ukrainian socio-political thought», «national revival», «Ukrainian project», «national ideal», etc. The comprehension of the reflections arising at various stages of the search for unifying ideas and social consensus is submitted in the light of the relationship between potential expectations and historical realities. Obviously, it has been impossible to achieve it in the current conditions, but the consolidation context with the representation of the nation idea, popular in the 19th century and inherent in theoretical models, is evidence of the intellectual maturity of local elites and their awareness of the potential for solidarity. The national idea in its rudimentary form has been quite abstract, and against the background of the exacerbation of social contradictions is not perceived as a priority at the mass level. However, its search at the turn of the 19th–early 20th centuries has become not only a phenomenon of political life, but also an integral part of socio-political and intellectual thought. Today, given the deepening polarization of Ukrainian society and the transformation of the inherent conflict into an armed stage, this search acquires the significance of ideological heritage, which should be understood comprehensively on the new principles proposed by modern historiography.