Термінологічний арсенал української фольклористики: внесок Олексія Дея (до 100-річчя від дня народження вченого) - Дмитренко, М. (Матеріали до української етнології, 2021)
Стаття присвячена 100‑річчю від дня народження видатного українського вченого Олексія Дея. Висвітлено його біографію, внесок у дослідження фольклору. Наголошено на становленні молодого вченого як дослідника фольклористичної діяльності І. Франка. Коротко висвітлено роль О. Дея як організатора наукових студій, керівника проєктів, завідувача відділу фольклористики ІМФЕ, головного редактора журналу «Народна творчість та етнографія». Названо такі аспекти діяльності вченого: участь у міжнародних симпозіумах, з’їздах славістів, конференціях; підготовка наукових кадрів, офіційне опонування дисертацій, створення київської наукової академічної школи фольклористичних досліджень. Показано роботу О. Дея як члена вченої та спеціалізованих вчених рад в ІМФЕ ім. М. Т. Рильського АН України, КДУ ім. Т. Г. Шевченка. Упорядник і редактор О. Дей взяв активну участь у підготовці й виданні художніх творів і праць І. Франка в 50-ти томах, Лесі Українки у 12-ти томах, М. Рильського у 20-ти томах, «Української літературної енциклопедії» у 5-ти томах, публікації серії «Народна творчість» видавництва «Дніпро» у 15-ти томах, серії «Українські народні пісні в записах письменників» у 20-ти збірках; він – автор розділів і статей в «Історії Української РСР», «Українській радянській енциклопедії». О. Дей активно пропагував український фольклор у періодиці, на радіо, у спеціальній програмі про українські народні пісні «Слово – пісня» на українському ТБ. Чимало сторінок своїх наукових праць О. Дей присвятив постаті та літературно-мистецькій спадщині Т. Шевченка, образові поета в усній народній творчості, проблемі «фольклор і література». Розглянуто тлумачення вченим фольклористичних термінів «легенда», «переказ», «балада». Приділено увагу поглядам О. Дея на проблеми класифікації українського фольклору, пісень слов’янських народів, історію української фольклористики. Проаналізовано його внесок в багатотомну серію «Українська народна творчість» як голови редакційної колегії, відповідального редактора, упорядника; згадано його монографічні праці «Поетика української народної пісні», «Українська народна балада», які й сьогодні залишаються актуальними в науковому фольклористичному дискурсі. The article is dedicated to the centenary of the birthday of an outstanding Ukrainian scholar, Oleksii Dei. His biography, contributions to the research of folklore are reflected. It is emphasized on the formation of a young scientist as a researcher of I. Franko’s folkloristic activity. The significance of O. Dei as an organizer of scientific studies, instructor of projects, head of the Folkloristics Department of IASFE, editor-in-chief of the journal Folk Art and Ethnography is described briefly. Such aspects of scientists’ activity are called, as participation in international symposiums, forums of slavists, conferences, training of scientific cadres, official opposition to theses, and creation of the Kyiv scientific academic school of folkloristic research. O. Dei works as a member of the Scientific and the Specialized Scientific Councils at the M. Rylskyi IASFE of the AS of Ukraine, T. Shevchenko KSU is shown. O. Dei, as a compiler and editor, has taken an active part in the preparation and publication of the literary heritage and works of I. Franko in 50 volumes, Lesia Ukrainka in 12 volumes, M. Rylskyi in 20 volumes, Ukrainian Literary Encyclopedia in 5 volumes, publication of the series Folk Art of the Dnipro Publishing House in 15 volumes, the series Ukrainian Folk Songs Recorded by the Writers in 20 collections. He is the author of chapters and articles in the History of the Ukrainian SSR and, Ukrainian Soviet Encyclopedia. O. Dei has actively promoted Ukrainian folklore in periodicals, on the radio, in a special program about Ukrainian folk songs, Word Song on Ukrainian TV. O. Dei has devoted many pages of his scientific works to the figure, literary and artistic heritage of T. Shevchenko, the image of the poet in folklore, and the problem of folklore and literature. The scholar’s interpretation of folkloristic terms, legend, traditional story, and ballad is considered. Attention is paid to O. Dei's views on the problems of classification of Ukrainian folklore, songs of Slavic peoples, history of Ukrainian Folkloristics. His contribution to the voluminous series Ukrainian Folk Art as the editorial board’s chairperson, editor-in-chief, and compiler is analyzed. His monographic works, Poetics of Ukrainian Folk Song, Ukrainian Folk Ballad, which are still relevant in the scientific folkloristic discourse, are mentioned.