Адміністративно-територіальний поділ українських земель: історія,, проекти, реальність (XIX – початок XX ст.) - Дмитрієнко, М.Ф. (Історико-географічні дослідження в Україні, 1994)
У статті розглядаються наукові проекти щодо удосконалення адміністративно-територіального поділу українських земель, які у різний час були запропоновані видатними діячами суспільно-політичного руху та вченими. Аргументуючи свої проекти, автори виходили з того, що в їх основу повинен лягти принцип оптимальності поєднання природничо-географічних умов та історично складеної системи внутрішнього поділу національної території.